Patellaficam, a kistestű kutyák gyakori betegsége: a tünetektől a kezelésig

Kutya térd

Keresztszalag szakadás

Patellaficam, a kistestű kutyák gyakori betegsége: a tünetektől a kezelésig László Enikő, Hogyan ismerheted fel a problémát, és mi a kezelés menete? Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a térdkalács kificamodik, elhagyja a helyét, az árkot.

kutya térd térdkalács törés gyógyulási ideje

Ha ez történik, az állat három lábon áll vagy jár mindaddig, amíg az izomzat kellőképpen el nem lazul. Egy állatorvos hamar kitapintja, problémás-e a térd. Hogyan ismerheted fel? Amennyiben gyakran látod, hogy kutyád három lábon biceg, valószínűsíthető a patella probléma.

A kutya térdficama

Főként akkor jelentkezik ez a tünet, amikor fut vagy ugrál. Ilyenkor általában felsír, majd, hogy a fájós lábát ne terhelje, felemeli, eltartja magától, és így folytatja tovább útját.

Mielőtt erre a betegségre gyanakodnál, vizsgáld meg, nem szúrta-e meg valami a mancsát, nincs-e benne toklászvagy nem érte-e egyéb sérülés, ami miatt sántít.

Az állatorvos pillanatok alatt képes megmondani, kitapintani, hogy patellaficammal áll-e szemben a kutyád. Az alábbi videóban látható, hogyan jár egy patella problémás kutya: A patellaficam négy fokozata Az első fokozat nem igényel még kezelést, lehet, hogy te magad fel sem ismered a problémát, mert nem mutatkozik a sántítás, vagy csak nagyon kutya térd.

Idősebb korra előfordulhat porckopás.

kutya térd ízületek és porc betegségeinek kezelése

A második fokozatnál futás közben csak néhány lépésre kapja fel a lábát a kutya, nem gyakori a sántítás. A hármas fokozatban az állat még terheli a lábát, de sűrűn felkapja és biceg.

Ilyenkor a ficam kézzel visszaigazítható. Negyedik fokozatban állandósul a ujjízület gyulladáskezelés, kézzel nem javítható. Ilyenkor a térdkalács mindig ficamodott helyzetben van.

Térdízület

Sok esetben a műtét az egyetlen megoldás. Mi okozza?

A patella luxatio A patella luxatio Biztos látott már olyat, hogy a gazdi önfeledten játszik aprócska csivavájával, amikor a csöppség hirtelen sírni kezd, felkapja a hátulsó lábát és három lábon ugrál tovább.

Többféle oka is lehet a patellaficam kialakulásának. Előfordulhat, hogy az árok, amibe a térdkalács illeszkedne, nem elég mély. A térdszalagok megnyúlása, sérülése, nem megfelelő hossza és csípőficam is okozhatja a problémát.

A patella luxatio

Mivel igen sokrétűek az okok, a kezelés, műtéti eljárás pontos módja is az. A műtét Az orvosok minden hármas vagy négyes kutya térd esetben műtétet javasolnak.

kutya térd lábfájdalom ízületei

Ennek elmaradása, a késői felismerés súlyosbíthatja a problémát, szalagszakadás vagy krónikus ízületi gyulladás, porckopás léphet fel, ami még nagyobb fájdalmat okoz a kutyának.

Mivel minden egyes kiugrásnál kopik a porc, minden egyes nappal rosszabbodik az állapot. A probléma figyelmen kívül hagyásával az állat mozgékonysága igen nagy mértékben csökken. A műtét után.

Patellaficam, a kistestű kutyák gyakori betegsége: a tünetektől a kezelésig

Az, hogy milyen típusú beavatkozást igényel a kutya, a fent említett problémáknak megfelelően többféle lehet. Egyes esetekben az árkot szükséges mélyíteni, máskor a térdkalácsot rögzítik, de előfordul másféle megoldás is. A műtét elvégzésére mindenképp keress fel kutya térd, specialistát. Felépülés Ez egy igen komoly beavatkozás, de a kellő rutinnal és szaktudással rendelkező ortopéd állatorvosokban nyugodtan kutya térd. A teljes felgyógyulás általában hat hetet vesz igénybe.

Egy egészséges térd anatómiája A térd az a csont, amit úgy nevezünk, hogy térdkalács. A combcsontban egy árok található, amely megengedi, hogy a térdkalács fel-le csúszhasson, amikor a térdízületet előre vagy hátra hajlítjuk. A térdkalács irányítja a négyfejű combizomzat tevékenységét az alsó végtagoknál és védi a térdízületet is.

Az első hét kutya térd fájdalomcsillapítókat kell adni a kutyának, és minimálisra csökkenteni a mozgását. A műtét után gallért vagy kifejezetten erre való ruhát szükséges adni kedvencedre, hogy ne nyalogassa, harapdálja a varratot.

Kistestű kutyák gyakori problémája a térdkalács ficam

Ügyelj rá, hogy az állat semmi esetre se lépcsőzzön, ugráljon vagy fusson. Egy hét után fokozatosan elkezdhet újra mozogni, de csak óvatosan.

A kutyák térdizületi elülső keresztező szalag szakadása.

Tehetsz vele rövid sétákat, vagy el is viheted úszni. A hidro- és a fizikoterápia felgyorsítja és segíti a felépülést.

  1. Krémgél a lábak ízületéhez
  2. Váll fájdalom amikor lefekszik
  3. Keresztszalag szakadás
  4. Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület - Térdízület
  5. Fájdalom a térdízület kezelésében
  6. A szalag szakadásának következtében egyből komoly fájdalom tapasztalható, a kutya sántít egyértelműen és az elszakadt keresztszalagból az ízület üregébe gyulladáskeltő faktorok válnak ki és ezek a szintén rögtön kialakuló instabilitással együtt rövid időn belül térdízületi gyulladáshoz vezetnek.
  7. A kutya térdficama – Wikipédia

Hat hét után indulhattok hosszabb sétákra, de csak abban az esetben, ha látod kedvenceden, hogy teljesen felépült. Gallért vagy műtét utáni dresszt mindenképp adj a kutyádra.

A betegség a nagytestű kutyáknál is előfordulhat, csupán a kicsiknél gyakoribb. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a ficam a kistestű ebek velejárója lenne.

kutya térd tippek az ízületi fájdalmakra

A tenyésztők megfelelő szűréseknek köszönhetően kizárják a tenyésztésből azokat az egyedeket, akiknek ilyen problémájuk van. Egy állatorvosi vizit alkalmával a doktor néhány másodperc alatt felismeri, hogy szükség van-e beavatkozásra.

kutya térd zárt térdkárosodás szinovitissal

Képek: Getty Images Hungary.