Shockwave Therapy for Knee Osteoarthritis | Lökéshullám terápia

Osteoarthritis knee

Tartalom

    osteoarthritis knee

    osteoarthritis knee Recommended Articles A szerzők korábbi közleményükben beszámoltak reprezentatív magyarországi mintán végzett felmérésükről, amelyben a degeneratív ízületi panaszok, így a térdpanaszok gyakoriságát vizsgálták. Célkitűzés: ezt követően, e közlemény tárgyát képezve, céljuk ambuláns klinikai és radiológiai vizsgálat keretén belül, nemzetközileg elfogadott standard pontrendszerek felhasználásával a betegek panaszainak objektivizálása, és a térdízületi arthrosis előfordulási gyakoriságának meghatározása.

    Módszer: korábbi kérdőíves felmérésük mozgásszervi panaszokkal bíró és felülvizsgálatba beleegyezését adó fős beteganyagot alapul véve megkeresésükre en férfi, nő jelentek meg klinikai felülvizsgálatra.

    osteoarthritis knee

    Az anamnézis, az antropometriai paraméterek és a mozgásszervi státus felmérésen túlmenően a térdízületre vonatkozóan a szerzők meghatározták a knee society score-t, a vizuális analóg fájdalomskála értékét, a kétirányú térdröntgenfelvételeken az ízületi rés szélességét mérték, Kellgren—Lawrence szerinti radiológiai kiértékelést végeztek, majd ennek kritériumrendszerét figyelembe véve meghatározták a térdízületi arthrosis osteoarthritis knee gyakoriságát.

    Eredmények: a fent említett főnél esetben volt radiológiai kiértékelés lehetséges. Ezt osteoarthritis knee a negatív és az arthrosis által érintett betegek funkcionális paramétereit hasonlították össze.

    osteoarthritis knee

    A testtömegindexet vizsgálva szintén szignifikánsan magasabb értékeket találtak az arthrosisos csoportban. Következtetések: a szerzők a hazai irodalomban első alkalommal számolnak be radiológiailag is igazolt térdízületi arthrosisprevalenciáról.

    osteoarthritis knee

    Az életkor és az emelkedett BMI térdízületi arthrosisban játszott szerepe vizsgálataik alapján bizonyított. A felmerés osteoarthritis knee ismertetésen túl a szerzők áttekintik a téma hazai és nemzetközi irodalmát.

    osteoarthritis knee

    Bálint G. LAM,17— Térdfájás és ami mögötte van LAM.