Láb fáradásos törései

Lábfej törés. Lábközépcsont törés

A végtagfájdalmak és -sérülések esetén fontos kizárni a csontsérülés lehetőségét.

lábfej törés

Egy egészséges felnőtt csontjai rugalmasak, nehezebben törnek, ráadásul könnyebben is gyógyulnak, mint idősebb korban, azonban a csontok épségéért felelős növekedési porc sérülékeny.

Csontsérülés gyanúja esetén fontos mindig orvosi segítségért fordulni, mert az idejében fel nem lábfej törés törések később komoly következményekkel járhatnak.

lábfej törés

Kiss Gergely, a Medinnorad Diagnosztikai Centrum lábfej törés adott tájékoztatást a témáról. Sérülés esetén figyelni kell a végtagot Csonttörésre hívhatja fel a figyelmet a traumát vagy sérülést követően kialakult fájdalmas duzzanat, az érintett végtag deformitása.

A fájdalom mozgatásra, nyomásra jellegzetesen fokozódik.

lábfej törés

Jellemző a sérült kar vagy láb csökkent funkciója és terhelhetősége. Nyílt törésről akkor van szó, amikor a jelentős mértékben elmozdult, éles csontvég a bőrfelszínt áthasítva kapcsolatba kerül a külvilággal.

A leggyakoribb végtagi törések Az avulziós törésnél a csonton való tapadás helyén az izom vagy ín kiszakít egy kis darabot a csontállományból. Gyakran előfordul a kézen, a középső ujjperceken és a csípőcsonton.

lábfej törés

Sok esetben labdasportok kapcsán alakul ki. A könyöktörés legtöbbször nyújtott karral történő esés következménye, miközben valaki védekező mozdulatként próbálja magát kitámasztani.

Milyen tünetei vannak a lábközépcsontok törésének? A lábfej - csontok töréseinek kezelése. A csonttörések tünetei. Ha a dislocatio mértéke nagy, iletve több csont együttes törése van jelen, tűződrótos rögzítés indokolt.

Trauma hatására a könyökízületet alkotó csontok közül jellemzően a felkarcsont könyökhöz közeli végén alakul ki törés. Az alkar területén jellemzőek az összetett törések.

Láb fáradásos törései

Ilyenkor az alkart érintő két csont közül az egyik törik, a másik pedig kificamodik. Orvosi néven ezeket Monteggia- és Galeazzi-törésnek hívják.

lábfej törés

Előbbi az orsócsont, utóbbi a singcsont törésével jár.