Fáj és bizsereg a lába? Lehet, hogy cukorbetegség okozza

Lábfej zsibbadás, A láb zsibbadás igen hatékonyan és eredményesen gyógyítható!

Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus A lábfejzsibbadásnak különböző okai lehetnek. Alapvetően 2 csoportot lehet elkülöníteni: az egyikben az idegszálak különböző szinten történő becsípődése okozza a lábfej zsibbadását, a másikban az idegszálak anyagcserezavar vagy gyulladásos, autoimmun folyamat által károsodnak neuropátia.

A zsibbadás gyakran a fájdalom előjele Ennek tipikus példája a porckorongsérv. A betegség elején a kicsúszott porckorong eléri a végtagba kimenő gyököket.

A lábfejzsibbadás

Ilyenkor a zsibbadás körülírt, pontos, lokalizáló. A beteg egy ujjal pontosan meg tudja mutatni, hol zsibbad, és a beteget vizsgáló neurológus a zsibbadás helyéről CT és MR nélkül is pontosan meg tudja mondani, hogy melyik porckorong beteg.

fájdalom a bal vállízületben hogyan kell kezelni könyök sprain kezelés időtartama

A III. Ilyenkor a panasz pihenéstől enyhülhet, de izomlazítók és B-vitaminok is segíthetnek. Ha a porckorong tovább csúszik, fájdalom is jelentkezhet a zsibbadás helyén.

A lábzsibbadás

Ez a cikk is érdekelheti Önt! A porckorongsérv életmódkezelése és a megelőzés lehetőségei Hirdetés A lábfejzsibbadás esetében a gerincből a lábba irányuló idegszálak több szinten csípődhetnek be.

Fentebb részleteztem a porckorongsérv, illetve porckorong discus elődomborodása által okozott idegszál becsípődés tüneteit.

  • Ízületi gyulladás és ureaplasma mint kezelni
  • Zsibbadás tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Lábfájdalom neuralgia
  • Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus A lábzsibbadás az érzészavarokhoz tartozik.
  • Zsibbadás - Neurológiai Központ
  • Lássuk ezeket sorban!

De az idegszál becsípődhet a láb izomzatában is, ez okozza a jellemzően lábfej belső élének és az öregujjnak a zsibbadásával járó tarsalis alagút szindrómát. Az idegek szervezetünkben csonttal, ínnal, izommal körülvett csatornákban futnak.

Talp zsibbadás kezelése személyre szabott gyógytornával

Ezeket nevezzük alagútnak. Ezen csatornák különböző okok folytán vesebetegség, hormonváltozás, egyoldalú fizikai terhelés megvastagodnak, és a lábba futó idegek nyomás lábfej zsibbadás kerülnek, alagút szindróma alakul ki. A lábfej idegbecsípődéses zsibbadását nem kíséri egyéb panasz, rossz közérzet.

A gyógytorna, fizikoterápia, masszázs sokszor segít. Nem veszélyes betegség, nem igényel sürgősségi ellátást, de gyakran zavaró, ezért érdemes felkeresni a háziorvost, ha a zsibbadás megkeseríti az életünket.

Lábzsibbadás és lábfájdalom vizsgálat

A neurológos MR- vagy CT-vizsgálat segítségével ítéli meg az ágyéki porckorongok állapotát, valamint ENG-vizsgálat segítségével tudja megmérni, hogy az idegszál melyik szakaszán lábfej zsibbadás. Szükség lehet még az izmok vagy a térdízület ultrahang vizsgálatára is.

Depressziót is okozhat A második betegség csoport, ami lábzsibbadással jár, a neuropátiák, melyek igen sok szenvedést, és ennek talaján depressziót okoznak.

a jobb kéz középső ujjának ízületi gyulladása gonartrosis artrózis térd gyógyszeres kezelés

Általában az alsó végtagok nagyon kellemetlen, főleg éjszakai zsibbadásával kezdődik, majd égető, elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, amit jelentősen fokoz az érintés, ezért a beteg a takarót, ruhát is nehezen tűri.

Ez a lábzsibbadás típus a cukor- vese- és daganatos betegségeknél, alkoholfüggőknél jelentkezik.

Fáj és bizsereg a lába? Lehet, hogy cukorbetegség okozza

A cukorbetegek neuropátiás fájdalmas zsibbadása együtt jár a felületes érzések kiesésével, a láb keringésének elégtelenségével, az érszűkülettel. És bár a beteg különböző, nagyon kellemetlen, fonák érzést érez, de nem érzi az esetleges sérüléseket, és a láb rossz keringése miatt a sebek gyógyulási lábfej zsibbadás elégtelen, ezért kialakul a diabetikus láb : fekélyek jelentkeznek, végül a diabetikus lábat vérmérgezés veszélye miatt amputálni kell.

ziháló ízületek kezelése izomfájdalmat okoz az ízületekben

Egyedülálló csoportjai a neuropátiáknak az autoimmun eredetűek, valamint a genetikus eredetű neuropátiák. Az lábfej zsibbadás kezelése specifikus, szteroid vagy egyéb agresszív gyógyszereket igényel, az utóbbiaknak viszont kezelése még nem ismert.

Kezeletlen esetben ezek a neuropátiák izomsorvadást és bénulást is okozhatnak.

Porochnavecz Marietta Létrehozva:

A cukor- vese, pajzsmirigybetegek, alkoholisták neuropátiájának kezelésére speciális gyógyszerek léteznek, ezért neurológiai vizsgálata feltétlenül javasolt. A lábzsibbadás okai és a kezelési módok tehát különbözőek, érdemes neurológiai kivizsgálást kezdeményezni a mielőbbi javulás érdekében. Forrás: WEBBeteg.