Betegségekről | Dr. Gergely Zsolt

Térdbetegség oka. A térdfájás leggyakoribb okai: a porckopástól a sérülésig

Tartalom

    A különböző okok mechanikai sérülés, korral járó természetes kopás miatt leváló apró porcdarabkák begyulladnak, és fájdalmat okoznak.

    térdbetegség oka

    Reumatoid artritisz : egy autoimmun betegségami során az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit érzékeli idegennek, és elpusztításukra törekszik. Ez gyulladást okoz az ízületben, amelyet porc degeneráció és térdfájás követ.

    Íngyulladás : térdfájást okozhat a combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása. Nyálkatömlő gyulladás, avagy bursitis: a nyálkatömlők a csontok és inak csonton való zökkenőmentes elmozdulását segítik.

    térdbetegség oka

    Kisebb-nagyobb traumák hatására begyulladhatnak komoly fájdalmat okozva. Álköszvény : általában idősebb korban jelentkezik, álköszvény esetén kalcium-kristályok rakódnak le az ízületben, amely hirtelen erős térdfájással járhat.

    térdbetegség oka

    Térdbetegség oka valódi köszvénytől az választja el, hogy a köszvény esetén húgysavkristályok lerakódása okozza a gondot. Sport közben a térdet érintő sérülések A térdfájás kezelése, megelőzése[ szerkesztés ] A fájdalmat gyakran a gyulladás okozza, ezért nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel csillapítani lehet a fájdalmat és a gyulladást.

    A térdfájás megelőzésére és a már kialakult porcot érintő problémák kezelésére alkalmazhatók kondroitint és glükózamint tartalmazó, porcerősítéssel kapcsolatba hozott készítmények, bár ezeknek a hatásossága egyelőre nem bizonyított.

    • Betegség fájó fájdalom a vállízületek izmainak
    • Ízületek polyarthritis és kezelése
    • Tippek a térdfájás megelőzésére Térdsérülések Elsősorban a térd hirtelen megcsavarodása okozhat térdfájást, amit egy sportbaleset vagy akár egy-egy rossz mozdulat illetve kisebb behatás is előidézhet.
    • Néha azonban a térdkalács és a combcsont veleszületett alaki eltérései miatt alakulhat ki ez az állapot, amelyet nem mindig előz meg baleset vagy rossz mozdulat.
    • Kenőcsök az ízületek zsibbadására
    • Covid tünetei oltatlanoknál, egyszer oltottaknál, kétszer oltottaknál Sportsérülés Leggyakrabban a sporttevékenységgel összefüggésben alakul ki a szalagsérülésa porcszakadás és a futótérd.

    Messier, Allison E. Resnik, Daniel P. Beavers, Shannon L. Mihalko, Gary D. Miller, Barbara J. Nicklas, Paul térdbetegség oka, David J. Hunter, Mary F. Loeser DOI : J Orthop Térdbetegség oka Res 13 1 PMID Álköszvény Rheumatoid arthritis.

    Hozzáférés: Az itt található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleményneknem pótolják az orvosi kivizsgálást és kezelést.

    térdbetegség oka

    A cikk tartalmát a Wikipédia önkéntes szerkesztői alakítják ki, és bármikor módosulhat.